Jdi na obsah Jdi na menu
 


4 element yagi 28Mhz - new

27. 1. 2014

 

Vzhledem k tomu,že "dobré" podmínky šíření na horních pásmech zas tak dlouho trvat nebudou,nebylo by na škodu zanechat na nich po sobě nějakou tu stopu.Můj 2el.Quad sice funguje na 28Mhz jako směrovka,ale díky neoptimalizované rozteči Reflektor-Zářič a výšce 10m nic moc.

Počasí začátkem letošní zimy přálo antenním experimentátorům,proto jsem začal modelováním pěkně v suchu a teple.Program MMANA a 4NEC2 přinesl téměř stejné výsledky.

Předem upozorňuji,tohle je model pro použití především v CW části pásma  28Mhz,speciálně zatím pro ARRL DX contest,jde o zisk,stanice zezadu ořezávám ušima. Délka anteny je asi 4.8m podle délky trubky na boom,jenž byla k dispozici.Prvky 22/18mm.Namodeloval jsem výšku 10m,diagramy v 15m jsou ale daleko hezčí.Jen ta montáž v 15m bude asi až na jaře.

 

 

screenshot---27_1.png

 

 

 screenshot---27_1-002.png

 

 

 screenshot---27_1-003.png

 

 

 screenshot---27_1-004.png

 

 

 

screenshot---27_1-005.png

 

 

No a

protože koncem ledna začalo mrznout a sněžit,objednal jsem z Alupy něco blátivého hliníku cca za 2000kč .Nějaký sklotextit jako izolant zářiče a prvků byl doma,ještě závitová tyč na třmeny a hadicové spony ,stokorunová záležitost.Rozbrušovačka,vrtačka,pilník,metr,kladivo a tužka a snad jsem nic nevynechal.

Stavba mi trvala ........cca 8hodin plus několik kafíček.Kafe umím pít,kafe piju rád.Dnes je 27 ledna,mám několik dnů na montáž na stožár a do závodu na odzkoušení .Zapalovat tráva v Kalifornii se tím sice nedá,ale srandu jsem si užil už při stavbě.(A možná si ještě užiju až zjistím že............soudruzi někde udělali chybu).

 

 Je 28 ledna,zjišťuji,že chybička se vloudila.Kmitání ráhna evokující obrázek hada plazícího se po kameni říká že v bezvětří to bude ok,ale do vichru to nebude.Uvidím.Navíc antena není zrovna z nejlehčích pro zkoušky na mém 10metrovém vysouvacím stožárku-no ale když jsem sám upevnil (a několikrát) 2el na 7Mhz,zvládnu i tuhle.

Je 31.ledna,antena je na stožáru,jen asi 7m vysoko,víc nedávám,fouká čerstvý vítr a nemám připravené kotvy.Tak jen první měření.

 Problém č.1.   Špatné umístění,příliš blízko k 2el Qadu.......otáčením anteny se mění rezonanční kmitočet,navíc v každém případě je min.450 kHz nad pásmem.

Potěšující naopak je,že upevněná ant.na stožáru se i ve větru chová vcelku klidně.

Takže.........přemístit stožár a prodloužit prvky.Práce na víkend.

1.únor 2014.Přemístění stožáru dál od 2El.Quadu nebude tuto zimo možné,proto se soustředím jen na nastavení anteny do pásma.Proč mi oba antenní softy  MMANA i 4NEC2 spočítají anteny stejně,ale ve reálu jsem dost mimo pásmo (směrem nahoru) to nevím a ani to teď řešit nebudu.Prostě je přepočítám na nižším kmitočtu,konkrétně jsem zvolil o 450khz. méně.To je 27.650Mhz a v reálu se snad s nejlepším SWR dostanu na 28.100 Mhz.

Antena přepočítaná na 27.650Mhz,tentokrát diagramy z 4NEC2.

 

 28mhz-yagi-4el.-data.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

28mhz-yagi-4el.-swr..jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

28mhz-yagi-4el.-plot.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Měření není.............končím za tmy.Tak jen rychle a orientačně,přímo v hamshacku na transceiveru,s vypnutým antenním tunerem SWR 1:1.0 na 28.050Mhz.To mne těší tak,že hodlám zkusit spojení,jenže se závodí............,takže pokračování zítra.

 

 

v-prac.polze.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nějak mi to nedalo a napadlo mne zkusit triviální pokus........místo zadávání poloměru prvků v MMANA zkusil jsem zadat průměry.Rezonanční kmitočet modelu se snížil na cca 27.7Mhz - a to je vlastně v podstatě ten kmitočet,na který jsem musel antenu přepočítat a podle nových rozměrů přenastavit...zvláštmí

 

 

yagi-a-quad.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Moje úvahy se ubírají špatným směrem.Že se zadává poloměr prvků je fakt.První výsledky ukazují,že soudruzi z NDR zřejmě někde udělali velkou chybu.Antena je v pásmu,SWR špičkové,jen to jaxi nepřijímá.O 1-2S horší signály než z 2El.Quadu.To se mi nezdá a jdu přehodit koaxy z Quadu(RG213) na yaginu (H155) a opačně.Samozřejmě.............po deseti letech v zemi má H155 znatelný útlum.Signály z obou anten jsou teď téměř stejné,to znamená,že Quad je pořád o ty 1-2S lepší.To je stresující zjištění......antena na nic a koax (koaxy) v háji.

Zbývá antenu přepočítat a už asi vím v čem jsem se sekl a výměnu koaxů nechat na léto.Ještě že přenastavení rozměrů anteny je otázka dvaceti minut....tak doufám že pokud počasí dovolí,ještě se zadaří.

 Je sobota 8.2. Po několika dnech si uvědomuji,že nejlépe poslouchající antena byl Moxon na 7Mhz a že v designu anteny jsem chybu asi neudělal.Proto nic neměním a jen ji přepojuji na koax č.3 který napájí Moxona .Koax je to kvaliní,střední žíla se pomalu nevejde do PLkonektoru.A vida,antena ztichla a signály jsou min.o 1-2S lepší než z Quadu.Ale ne vždy....

 

yagi-quad-a-moxon.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Resumé: Potvrdilo se mi  podezření že Quad už jaxi nechodí tak jako dřív , že koaxy 10let v zemní chráničce nevydržely a že navržená antena slušně funguje.Měření na anteně ,rozměry a zkušenosti z provozu dfm na jaře.