Jdi na obsah Jdi na menu
 


7Mhz MOXON UPGRADE

Moxon antenu provozuji asi rok,spousta závodních i Dx spojení napovídá že je to dobrá antena,ale.............moje hodnocení je: zisk ke vztahu k nižším vyzařovacím úhlům je spíš průměrný (navíc umocněný mojí nízkou výškou stožáru),předozadní poměr opravdu slušný,(pokud při stavbě jdete na poměr zářič-reflektor na 1.06 a víc),přizpůsobení ke kabelu 50ohm bezproblémové,vyzařovací diagram je poměrně široký,zase ale nemusíte tak točit...Hi.

Ale.............všechny návody,tabulky,výpočty a rady selhávají,pokud se zblázníte a místo doporučených vodičů použijete jako já-kombinaci tlustých duralových trubek a izolovaného lanka.Teorie říká,pro stejný rezonanční kmitočet musíte tlustší prvek zkrátit.No nic,Moxongenerátor říká,že pro drát R=0.8mm je déka strany A okolo 15.6m.Jaké to zkrácení asi může být?(Protože něco jako kombinaci trubek a drátu postavil i S51EQ,podržel jsem se jeho návodu (rozměrů) s tím,že k dalšímu zkracování/prodlužování mám prostoru dost.

Po vytažení anteny do provozní výšky byl výsledek tristní............Fres. asi 7.550Mhz. a PSV nepoužitelné.Jak je toto možné,podle všech předpokladů by měla antena rezonovat mírně pod pásmem.No,ani Vám nebudu popisovat,kolikrát jsem měl antenu vážící okolo 35kg na zemi a zase nahoře.Na hraní si s modelačními programy nebyl čas,už skoro padal sníh...a to byla dost chyba.Nicméně asi po dvanácti,patnácti postupných úpravách jsem se dostal alespoň na můj požadovaný rezon.kmitočet a po několika dalších i na PSV,na které se dalo vysílat.

A taky že to VYSÍLALO!Jenže se spoustou otazníků,jak by také ne,když rozměry vyšly takto:

A1=(zářičový)17.15m,A2=(reflektorový)17.5m,B=2.41m,C=0.4m,D=3.07m,E=asi 5.86m.Rozdílné délky A proto,aby vůbec mohl být dodržen rozměr C.PSV asi 1 ku 1.4 na 7.0Mhz...trochu nízko,ale sníh už skoro poletoval.........

A teď v suchu a teple :

Upozorňuji,že modelační programy které používám, neumí spolehlivě spočítat antenu kde jsou spojeny dráty o průměru 1.6 a 30mm,natož když jsou vedeny pod pravým úhlem.Z 4NEC2,EZNEC a MMANA mi nejlepší výsledky a komfort poskytoval program MMANA.

Jako první modeluji antenu s rozměry spočítanými Moxon generátorem pro drát průměr 1.5mm.Nádhera,jak jednoduché,jak nádherné výsledky.Nyní změním průměr prvků A na mých (průměrných)30mm(V MMANA zadáváte R=15).No a výsledek?Totálně nepoužitené,navíc se ještě obrátil směr vyzařování o 180 stupňů.Můj pvní dojem byl,že s rozdílnými průměry prvků antena vůbec nepůjde nasimulovat.Ale několika postupnými kroky jsem zjistil,na jakém že to rezonančním kmitočtu teď vlastně jsem.Je to na cca 7.560Mhz!!! Moje zvětšení průměru prvků zvýšilo rezonanční kmitočet o nějakých 560kHz ! Proto to vynucené strašlivé prodloužení prvků mé anteny.Protože ale jen prodloužení stran A nestačí (jiné parametry se degradují) zkusil jsem modelovat dál podle úvahy že je nutné modelovat na kmitočtu o těch 560kHz nižším a vyjít z rozměrů anteny která už někak funguje.Zkusil jsem rozměry zadat a Fres.vyšel okolo 6.9Mhz se slušnými parametry.To je přesně ono,.....zhruba.... minus 560 kHz!!!

To všechno jsem nosil v hlavě přes letošní rok a teď na podzim jsem dokončil další úpravy.Po dalších úpravách zaměřených hlavně na zlepšení PSV jsem došel k rozměrům:

A1=17.14m,A2=17.26m,B=2.37m,C=0.38m,D=3.10m,E=5.85m.Průměr dural. trubek stran A je v průměru 30mm,strany B a D jsou klasicky z izol.lanka průmět 1.5mm.

Jinak- zkrácením rozměru E se přednostně zlepší předozadní poměr.Dále,poměr celkových délek zářiče a reflektoru by měl být cca 1.04-1.06,(větší poměr přinese nižší zisk,lepší F/B poměr  větší použ.šířku pásma a tím jednodušší nastavení  PSV. Menší poměr trochu zvýší zisk,F/B jde do háje,antena je úzkopásmová a vůbec.)V mé konfiguraci a je to možná i vzhledem k použitým průměrům prvků začíná být antena použitelná od poměru 1.07 výš.Při pokusech s poměrem 1.082 mě zezadu už prakticky nikdo nezavolal,PSV bylo pěkně nízké přes 7.0-7.1Mhz ale zisk asi utrpěl,možná ne významně,ale vrátil jsem se k poměru 1.072 s tím,že další pokusy už ne....spíš přerod na HB9CV........možná...pokud se neozve někdo,kdo mé teorie dokonale rozmetá.

Možná,asi,docela určitě, není můj modeling ani úvahy stoprocentně přesné,ale spolu s mnoha praktickými pokusy určitě použitelné pro ty,kdo si chtějí podobnou antenu postavit.Mnoho úspěchů,zkuste modelovat a NSL.

 

 Použijte:Radioamatér 4/2002,Program pro výpočet anteny Moxon-Moxon generátor,program pro simulaci anten MMANA aj.