Jdi na obsah Jdi na menu
 


QUAD -maxF/B

 

Dostal jsem po pěti letech zase chuť na horní pásma,když nám už  tedy ty.... condy jdou tak pěkně nahoru......polámaný laminát  z quadu zničeného vichřicí byl nahrazen novými kusy,zbytek tyčí ze kterých už lezly chlupy zpevněn páskou a vše znovu natřeno laminátovou pryskyřicí na což padly dvě plechovky.I malý sklopný stožárek dostal nový vrcholový díl ,nový nátěr a především zvedací zařízení-naviják-protože používat moje a sousedovo  tělo jako protiváhu se stává s věkem trochu složitější.Můj původní quad byl z lanka průřezu 0.75mm...sice se nikdy nepřetrhlo a to ani v letovaných spojích,ale jako vodič nic moč.Mám teď průřez 1.5mm....sice vše výrazně těžší ale budiž.S tím,jak jsem změnil průřez ,změnila se i síla izolace takže bylo nutno počítat s tím že i rozměry anteny budou trochu jiné.

 

 

navijak1.jpg

 

 

 

navijakzkus.provoz.jpg

Postup výpočtu je klasický.Zářič 1005/F a reflektor asi plus 4-5% s tím,že bude snad dostatečně dlouhý pro pozdější případné zkracování při nastavování na max.F/B.Kdesi na Netu jsem našel kouzelnou formulku jaký je zkracovací činitel izolovaného vodiče o průměru 1,5mm (3.2mm včetně izolace) při použití na quad antenu.Prozradím ho taky Vám,je to 0.95.

Pro příklad:Chci quad na 28.050Mhz.

Výpočet zářiče:

1005/28.05=35.88stop,převedeno je 10.94metrů.Násobíme kouzelným koeficientem 0,95,což vychází 10.39m.

Výpočet reflektoru:

K reflektorové délce připočítáme těch asi 4-5%.....v mém případě 4.8%,tj.reflektor bude mít délku 10.89m.

Jistě budete muset upravovat rozměry,budete mít taky jistě jinou rozteč prvků,ale myslím že v se v podstatě docela slušně strefíte.Moje úprava spočívala ve zkrácení obou prvků asi o 7cm,což stačilo na posun rezonančního kmitočtu z 27.975Mc na 28.050Mc,tj.v podstatě tam,kam jsem chtěl.

Samozřejmě,impedance anteny se bude lišit kus od kusu,takže pro přizpůsobení asi použijete kus 75ohm koaxu s délkou nasimulovanou třeba v programu Lineimp.

Další story s nastavováním na max.předozadní poměr COMING SOON.

 

A jde to rychle,druhý červencový víkend jsem odvezl na Bačalky DDS sloužící jako měřící vysílač - Slávkovi 1TN dík za obsluhu a připojení na antenu.Vzdálenost mezi umístěním vysilače a mojí antenou asi 2km vzdušnou čarou,výkon asi 50mW.Signál jsem odebíral z konektoru ACC2 (Smetr output voltage)TS850 a napětí měřil dig.voltmetrem.Přes problémy s rotátorem,kterému se po pěti letech odpočinku chtělo otáčet jen o necelých180 stupňů se podařilo měřit s prokazatelnými výsledky po zásazích na anteně.

 

Pro příklad:měření pásma 14Mhz:omezené možnosti otáčení anteny nedovolily úplé vykreslení diagramu a navíc pro zjištění stavu stačilo odečítat po třiceti stupních,takže obrázek se leckomu nemusí líbit....,nicméně je patrná změna z původního (modrá plocha) na doufám optimalizované (fialová plocha) nastavení.

 

 vyzar.diagram-14mhz.jpg14.05Mhz,boom 2.75m,"výška" 11m

 

 

 

 

 

 

 

 Resumé:

 Startovací rozměry:20.71/21.76M......5.2%

                  Po dol.do pásma :20.61/21.62m.....4.8%

                  Po nastavení F/B :20.61/21.48m.......4.2%

Detailní diagram po opravě rotátoru............možná...........doplním.A PS:nad výškou mého Quadu se jistě leckdo ušklíbne.........ale ..........už jste to zkusili?