Jdi na obsah Jdi na menu
 


Přijímací antena

27. 10. 2009

ObrazekJe konec října a na mém oblíbeném pásmu se začíná DXovat.Stanice slyším,ale praskot,šum a další rušení všeho Italského a Ukrajinského druhu dokáže poslech pokud nemáte dobrý směrový systém dokonale znepříjemnit,mnohokrát i znemožnit.Proto se -už konečně-odhodlávám ke stavbě anteny jen a pouze na príjem v pásmu 7Mhz.Pro první inspiraci mi posloužily anteny navržené a obsažené v programu MMANA.EWE anteny jsem zavrhnul jako první,pro velkou závislost na kvalitě země pod ní,z dalších typů vybírám od K6SE,K9AY,EA3VY a JF1DMQ.

Tak proč ne jednoduchý obdélník od K6SE?Odkrokoval jsem místa,kde ji můžu zavěsit ,nasměrovat na sever (vyzařovací diagram je dost široký aby pokryl zhruba dvě třetiny severní polokoule)a problém je na světě.Ten problém je několik metrů vzdálený ocelový trubkový stožárek,teď asi 8m vysoký o průměru 40mm.Podotýkám,ten problém vůbec nemusí být problém, MMANA se s realitou slušně rozchází.....ale co kdyby.

Zkusil jsem stožár  v MMANA  nasimulovat ve vzdálenosti asi 5m od anteny.Výsledek-totální ztráta asi nejdůležitějšího parametru této anteny a to předozadního poměru.Zatímco originální výpočet pro ant.K6SE dává F/B 22,8dbi,po zakomponování stožárku spadl předozadní poměr na slabých 13dbi.Stejně se chovaly i další anteny od EA3VY,JF1DMQ.Pouze pro loop K9AY je můj stožárek nějaká magická délka,pokud ho nasimulujete přímo -dovnitř-anteny,F/B dokážete slušně zlepšit. Z 8dbi na 19dbi! na 7Mhz.

Stavba anteny K6SE za této situace se mi tedy zdála jako ztráta času  ,proto zkouším nasimulovat taky nějaký ten svůj jednoduchý design.......

 Výsledek: 33dbi (nadpozemských)předozadního poměru bez stožáru,22dbi(akceptovatelných) se stožárem.Jak se bude dílo chovat v praxi,doufám popíšu co nejdříve.

V článku jsem chtěl upozornit,že blízkost vodivých předmětů délek blízkým lambda čtvrt,půl a těch nepředvídatelných nesvědčí toliko antenám vysílacím.

                         Děkuji i za zdrcující komentáře.

 

                                                                               

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář